fredag 3 april 2009

(S)kandalfabriken ångar på


Nu när det är lågkonjunktur så tycker man att alla aktiviteter skulle gå ner i omfattning men istället blir de politiska skandalerna bara fler och fler. Man kan göra en liknelse med en damm som när den är fylld med vatten så syns inte skiten på botten men när den töms på vatten så kommer allt upp till ytan. Samma sak nu i Stat, pensionsbolag, kommuner osv överallt där politikerna har haft sina fingrar i syltburkarna.

Vi har ju förstås Wanja som officiellt är ordförande i LO men som ändå måste betraktas som en politiker, både med det faktum att hon sitter i Sossarnas verkställande utskott och att hon konsekvent inte tar något som helst ansvar för någonting. Detta är den utmärkande egenskapen för politikerkollektivet. Som en tvättäkta pamp gillar hon att styra andra.

I Västerbotten har Etanoljesus aka Per Carstedt lyckats förföra kommunerna Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå via sin energibolag och få loss hundratals miljoner från skattebetalarna i dessa kommuner. Nu är bolaget konkursmässigt och den briljanta idén att utvinna etanol ur skogsråvara skulle aldrig ha lämnat laboratoriet utan en granskande förstudie. Här bloggar Umeås kommunalråd Lennart Holmlund(S). Försök att hitta någon självrannsakan.

I Lessebo har kommunalrådet Monica Widnemark(S) öppnat inte sin egen plånbok men skattebetalarnas för Kosta köpmanhus. Detta bygge som kommunen sponsrar med 23 miljoner och som samägs med New Wave group. Hoppsan sitter inte Ulrica Messing(S) gubbe i det bolaget? Jomenvisst och dessutom ingår Pär Nuder(S) i styrelsen i någon form. Officiellt hittar man honom inte där. Nu är Lessebo kommun dömd att olagligt gjort detta i länsrätt och kammarrätt med ingen prövning i regeringsrätten. Hindrar det dom, inte ett smack! Ångerfulla? Skulle inte tro det!

Så till Kalmar som genom sitt kommunalråd Johan Persson(S) som är nära vän med Mona Sahlin(S) och tilltänkt som minister i en eventuell framtida (S) regering, har entreprenörat själv och tagit den Kinesiska skojaren Lou Jonxing med sitt bolag Fanerdun till sitt hjärta. Delegation efter delegation av politiker och dess närmaste tjänstemän har haft klippkort på resor till Kina för att beundra denne skojare på plats och knyta kontakter,. Nu undrar vi skattebetalare i Kalmar län vad ni konkret har knytit upp för affärer eller har nu bara knytit upp svansen på er själva? Hybris eller ren och skär dumhet, ni kan välja själva. Nu när det inte går så bra så låter man kommunens egna revisorer utreda. Redan 2006 visste man om upplägget som går ut på att lura oss.

Så till den siste sovjeten, Oskarshamns kommun som lyckas år efter år med konststycket att hamna i botten på alla näringslivsranklingslistor trots att man är granne med Mönsterås som hamnar i toppen. (S) regerar med stöd av (V) och har så gjort i alla tider. I denna kommun som av vissa anses vara förebilden för Simpsons Springfield och ni kan ju själva på bilden se det genom kommunalrådet Peter Wretlund(S). Det kommunala fastghetsbolaget Byggebo är känt i Sverige för sin i särklass dåliga balansräkning och kommunen har pumpat in 150 miljoner i bolaget bara under de sista åren. Det hindrar inte VD'n i bolaget att både vara välbetald och dessutom använda bensinkortet privat. Kompis med honom sedan lång till tillbaka är Kalmar Läns mest överbetalda politiker, Ulf Nilsson(S) som konsekvent smiter undan för allt ansvar på läns respektive kommun och bolagsnivå. Nu skyller han på hjärtfel och drar sig tillbaka till sin gård i Misterhult där han drar stock i skogen. Så mycket fel är det på det hjärtat. Nu har kommunen kris trots att dom sålde sitt stora aktieinnehav i Sydkraft och hade en förmögenhet på 1.3 miljarder har denna smält ihop på grund av spekulationsaffärer som ingen politiker tar ansvar för. Nu måste dom sparka folk. Borde inte vi sparka dom?

Uppdatering1: När man inte trodde att det kunde bli värre så kommer TV4 med nyheten att Erland Olausson, Wanjas torped in i kapitalet har försett sig själv inför pensionen och höjde sin lön med 32.064 kronor i månaden då han bara hade några månader kvar innan pension. Tack vare det tjänar han sammanlagt 1.5 miljoner på 5 år. Dvs de 5 år mellan 60 och 65 när vi andra måste knega.

Uppdatering2: Anitra Steen(S) ni vet Generaldirektören med en VD's titel lyfte också sin lön sista året med 9% sista året. Kanske byggaktiviteterna på Torp blev lite för dyra? Hennes man f.d. Statministern Göran Persson(S) som skull engagera sig i en folkrörelse, dvs PR byrå folkrörelsen där man inte lyfter en penna utan att ta ett arvode på flera tusen kronor i timmen. Lite okonventionell folkrörelse kan an tycka.

Uppdatering3: Nu har Synovate gjort en undersökning och den visar att 50% vill att Wanja avgår. Jag trodde att det var 93% som ville det. Vem stöder henne idag?

Nu kan man undra om sossar är genetiskt predestinerade till fusk men det tror inte jag. Makt korrumperar och detta visar att dom har haft makten ohotad i för många år. I USA gav den förra presidenten Bush sina kompisar i affärsvärlden guldkantade kontrakt inom olja och försvar.
Så vi borde kanske för att hela tiden leta upp och förarga oss över dessa affärer som kommer säkrare än tranorna på våren, diskutera hur vi kan organisera demokratin bättre.

Media: AB, AB1, DN, Expressen, Expressen1, SVD, DN1, SVD1, AB2, DN2, DI, AB3, Expressen2, SVD2, SVD3, Barometern,

Bloggar: Ingerö, Lövgren, Larsson, politikerbloggen

12 kommentarer:

 1. Rätta mig om jag har fel, men är det inte till sådana här vanskötta kommuner som andra, ansvarsfulla kommuner tvingas bidra genom den s.k. Robin Hood-skatten? I så fall är jag med och finansierar galenskaperna via skattsedeln varje månad. Känns fint.

  SvaraRadera
 2. Det värsta är att de är nog inte ensamma i Sverige. Mer skit lär synas nu när dammarna torkar upp. Vi slipar på vapnen under tiden.

  SvaraRadera
 3. minns att statsminister carlsson erkände att han började fiffla med siffrorna redan som ssu-are och att detta var kutym i ssu.

  dvs marxisterna skolar sina adepter till fifflare.

  men folket glömmer så snart...och dessutom, vad faan ska de göra åt snusket? det saknar ju maktmedel.

  åeterstår våld och terrorism. och det är just precis där vi hamnat. ganska förutsägbart med andra ord. och trist

  SvaraRadera
 4. Ja, ju mer man får lära sig av de så kallade representanter för arbetarrörelsen, desto mer förskräckt blir man. Nu skulle inte jag vilja kalla Göran P och hans fru, Wanja, Mona och andra mångmiljonärer inom vänstern för socialdemokrater. Det är bara ett patrask som lyckats undanmanövrera de riktiga sossarna. I Skåne fick en sådan avgå efter att ha kritiserat Wanjas roll i AMF skandalen. Personligen skulle jag vilja ge honom en medalj, men men...Tror det enklaste blir att rösta in SD i riksdagen.

  SvaraRadera
 5. Bloggarnas makt börjar bli påtaglig. Vilket bör ge oss anledning att se upp som aldrig förr. IPRED och FRA har vi redan och det är inte svårt att räkna ut att strypsnaran som lagts om det fria ordet på internet kommer att dras åt än mer. Vår makthavande elit är för första gången på mycket länge allvarligt hotad.
  Tro föralldel inte att IPRED- och FRA-diskussionen handlar om upphovsrätt, barnpornografi eller terrorism. Den handlar först och främst om något än mer grundläggande: om rättssamhällets grundläggande principer samt om yttrandefrihet. Tar vi inte den striden nu, och ser till att gå vinnande ur den, ja då lär Wanjorna och de övriga - jag avstår, mån om min karma, från den benämning de förtjänar - i det styrande skiktet visa vad de är verkligt kapabla till. Kan man göra sig döv för all grundläggande anständighet så kan man nog göra sig dövare ändå, ska ni se.
  Det blir en piratröst för mig. Och jag är inte fildelare annat än i mycket liten omfattning.

  SvaraRadera
 6. Med Världen i kris så kommer flera politiska landskap att stuvas om rejält, så också i Sverige. Jag förstår inte att piratpartiet inte kommer upp i opinionsundersökningarna mer men de kanske inte ens finns med på listan över alternativ när synnovate och Sifo ringer.

  Att SD skulle komma in är inget jag jublar över, retro politik med inslag av protektionism och främlingsfientlighet men bäddar man illa så blir detta konsekvensen. Att Mona inte ens klarar av att debattera med Baby face Jimmie säger nog allt om hennes intellektuella kapacitet.

  SvaraRadera
 7. kan man vara mer subjektiv? Du nämner ingen kommun med ett borglit styre. Det är ju även bra om man läser på lite innan man går till angrepp. För det första är Oskarshamns kommun en industristad och när Scania, en av de största arbetsgivarna i kommunen, säger upp folk minskar skatteintäkterna.
  För det andra så är Oskarshamn förfarande rikt den miljarden du pratar om finns fortfarande kvar, skillnaden är att den inte ligger i kommunbudgeten. Den räntas istället.
  För det tredje skulle jag vara försiktig med de personangrepp du använder.

  SvaraRadera
 8. Kära Anonym, kan du var mer specifik?
  Så du tycker att 300 miljoner i bortslarvade pengar i swappar osv är ok och inte en krona till lokala entreprenörer eler uppfinningar är bra spenderade pengar?

  Vilken person anser du att jag angriper personligen? Det finns ju att välja på för att utrycka sig milt....

  SvaraRadera
 9. De 300 miljonerna du pratar om skrivs i budgeten som en förlust, men korrekt sett är det inte en förlust då swapparna inte är värda noll, samt att swapparna kan öka i värde.
  Så ditt förslag är att kommunen ska ge pengar till alla entreprenörer i kommunen? Kommunen främjar redan nu näringslivet, men inte på det sättet att de ger en påse med pengar till olika företag. I Oskarshamn har man istället valt att främja näringslivet genom att satsa på utbildning, jobb och turism.
  Kommunen har dessutom lagt mycket tid på att försöka få slutförvaret till Oskarshamn, vilket skulle betyda många jobb tillfällen i kommunen.
  Överlag skulle jag nog tona ner personangreppen om jag var du.

  SvaraRadera
 10. Jag bor nu inte där och du verkar veta allt så du har säkert rätt och alla undersökningar och revisorer fel. Lycka till med slutförvaret!

  SvaraRadera
 11. De revisorer som lämnat material till kommunen har inte lämnat in något som påstår att alla pengar har försvunnit. Media har vinklat det material de haft tillgång till. Det har inte försvunnit 300 miljoner. Det finns fortfarande ett antal miljoner kvar, vilket gör att de kan öka i värde. Det går därför inte säga hur mycket som har förlorats. När kommunen gör en resultatbudget över året, kan man inte räkna med att swaparna kan öka i värde, det blir därför en förlust i resultatbudgeten. Om man inte är insatt i detta kan det mycket väl tolkas som att alla pengar är borta, men är man bara källkritisk och inte sväljer allt, media skriver, så är mycket vunnet.

  SvaraRadera
 12. Jag har ju bara tagit Oskarshamn som ett exempel just för att de alltid haft (S)tyre med V som nyttiga idioter. Om man låter ett parti vara vid makten hela tiden så uppstår korruption och maktfullkomlighet som en naturlag. Detta kan vi se tex. I El Salvador och i Mexico Där partier dominerat i årtionden och dessa exempel är konservativa partier så det har inte med ideologi att göra. Så lyft blicken lite från alla de stenar du bär runt på för att göra klart vårbruket ;)

  Jag är inte insatt i detaljerna i Oskarshamn och är inte intresserad heller. Du har gjort mig nyfiken så kanske jag ska ta reda på det och återkomma med en egen postning om den sista sovjeten!

  Om du anser att jag angriper en person i myriaden av personer som utnyttjar sin makt för personligt vinning så säg vem du åsyftar på.

  SvaraRadera