måndag 6 april 2009

Mona, Wanja och Fredrik - Vad är problemet?


Problemet i modern politik och som nu i och med krisen blixtbelyses är att de ledare vi har inom politiken alla med få undantag har valt politiken som karriär i unga år. Detta har medfört att de istället för att ha ett patos, en ide, vision om ett framtida samhälle har sin egen eller partiets maktställning framför ögonen. Det är inte svårt att vara ledare i medgång men i motgång krävs något helt annat. Man måste gå före, visa vilja, ha en vision. Kort sagt se ut och agera som Barack Obama så att folk återfår tron på en framtid.

Under 90 talet pratades det om 2/3 samhället men med dagens utveckling riskerar vi att få ett 90/10 samhälle ungefär som i Sydamerika då det alltid i kristider är de som sitter på kontanter som är vinnare och de gynnas oerhört av dagens läge med rekordlåga räntor och snart en börs på uppgång. Om det är något som det finns politisk konsensus om i Sverige och en av våra konkurrensfördelar internationellt är att vi har ett samhälle med små klasskillnader och alla har möjligheten att förverkliga sina drömmar.

INGEN inom S har tagit upp detta mig veterligt eller har någon ansats till en lösning. Istället läggar dom in kritik mot alliansen i varannan mening ungefär som det har gått ut ett påbud från Sveavägen 68 om hur de ska angripa alliansen. Uruselt. Alliansen låter som ett gäng byråkrater på grönbete. De håller ihop budgeten vilket nog är rätt medicin i nuläget men var är visionerna, idéerna om ett bättre samhälle? Borta med vinden eller på vinden rättare sagt. Det verkar som om många har sina idéer på loftet i dagens samhälle.

Nu är det många som kritiserar Wanja och Mona internt inom (S) och vissa tror att bara dessa 2 är borta så är problemet löst. Problemet Mona Sahlin är bara ett symptom och alliansen har samma sjuka dock inte lika utbredd (än). Vem i toppen på S har en lång civil karriär innan politiken?

Paulo Roberto som kandiderade för (S) säger detta om dom år 2006: "Det känns inte som socialdemokratin har någon vision om vad de ska göra med Sverige. Man måste tänka efter. Allt som styr Sverige, politiskt, företagsamhet, alla känner alla, det är korrupt. Sverige är nog ett av världens mest korrupta länder. De kliar varandras rygg. Det retar mig. När de går på första maj och sjunger mot makten, men de har haft makten i 75 år."

För att komma upp inom partierna måste man har varit medlem redan som spermie!


Media: AB, AB1, DN, DN1, SVD, SVD2, EX, EX1,

Bloggar: Jinge, Svensson, Udda Stenen, Gameover, Moderata Karameller, Jonas Morian

7 kommentarer:

 1. Dessutom måste du vara med i "partiet" för att kunna göra en akademisk karriär inom den akademiska världen.

  SvaraRadera
 2. Så illa kan det väl ändå inte vara. Det måste väl bero på vilket ämnesområde? Statskunskap, socialhögskolan, lärarhögskolorna och genusteori kan jag tänka mig är politiserade men annars, kvantfysik eller matematik knappast.

  Att avpolitisera den akademiska världen är ett prioriterat område faktiskt då om man inte kan lita på forsningsrapporter vad kan man då lita på.

  SvaraRadera
 3. dacke dacke dacke...

  du måste inse att marxister tror att man genom att tillämpa "den vetenskapliga socialismen" (marx teorier) kan bedriva vetenskap inom ALLA områden och att ALL vanlig vetenskap är falskt och ett bländverk.

  därför tror de att vilka förflugan ideer som helst som kläs i "den vetenskapliga socialismens" klädnad är sann vetenskap.

  som t ex klimatgaser eller genusteori.

  dessa marxister är tok-fundamentalister av värsta sort.

  SvaraRadera
 4. Udda Stenen? Kul :)
  Kul är även det där med att vara medlem redan som spermie. Ägg duger också, antar jag.

  SvaraRadera
 5. Stefan: Det var faktiskt Paulo Roberto som myntade utrycket och med en udd mot Pär Nuder men jag hittade inte citatet imorse på internet. Han är rolig Paulo och skulle varit en frisk fläkt i riksdagen även om han också skulle ha nötts ner av systemet.

  Anonym: Det är ingen slump att Lysenko gjorde kometkarriär i just Sovjet. Han skulle fröjdats även i Sverige som tagit Lysenkoismen till nya höjder ;)

  SvaraRadera
 6. Tja, Wanja har faktiskt en lång, riktig, karriär...

  Däremot är Fam Reinfeldt det närmaste man kommer politisk adel idag, Hr Reinfeldt - statsminister, Fru Reinfeldt - landstingsråd, mamma Reinfeldt kommunpolitiker Täby och pappa Reinfeldt kommunpolitiker Täby.

  Har Fredrik och Filippa någonsin arbetat utanför politiken?

  SvaraRadera
 7. Vilket bevisar min tes ovan, ser du inte liknelsen mellan spermien och en känd statsminister ;)

  SvaraRadera