söndag 26 april 2009

Folkbildning för Professor Strössner


Alltid lika fascinerande att läsa herr professor Strössner inlägg om kost och nu senast på Newsmill. Lika fascinerande är det att konstatera att han inte ger sig och inser att han har fel. Kalorier är inte lika med kalorier kära professor Strössner och nu ska du få ett enkelt exempel från djurriket:

När björnen vaknar ur idet och vill bygga upp sina muskler från den långa tiden utan mat. Vad äter den då? Jo helst kött. Vad äter björnen innan den ska gå i idet och vill bygga upp ett fettförråd? Jo bär som innehåller socker som lagras in i kroppen som fett. Detta är principen vilket givetvis kan ändras beroende på tillgång av föda.

Så vad säger det oss? Jo jag vet inte vad för sorts djur du är professor Strössner men jag tillhör däggdjuren och vi är förvånansvärt lika. Prova någon gång att analysera avföringen från ett annat däggdjur med ditt eget och se själv. Byt lite dieter och se efter! Metabolismen ändras vilket kanske kommer som en överraskning för dig och dina kollegor.

Så till fett. Varför är denna villfarelse om fett så svår att utrota? Antagligen för att livsmedelsindustrin har så starka intressen i status qou med att tillverka billiga livsmedel med stor andel billiga kolhydrater jämfört med dyra proteiner och ännu värre fetter. Detta borde inte ha smugit sig in i forskningen utan de borde ha kunnat stå pall eller kan det vara så illa att den akademiska forskningen kring detta i Sverige bygger på kunskaper från 50 talet och som sedan aldrig har utmanats.

Kostdoktorn har skrivit lite här. Annika Dahlquist här.

2 kommentarer:

  1. Skulle ju vara smart, om NALLE när han lämnar idet på senvintern, skulle springa runt och 'jaga' blåbär...
    Den reella mat-tillgången bestämmer i högsta grad dieten!

    SvaraRadera
  2. Visst är det så men det intressanta är ju vad som händer med kroppen när vi har olika dieter, dvs kalorier in är inte lika med kalorier ut.

    SvaraRadera