torsdag 16 april 2009

Kris i demokratin, symptonen är här


Så då har vi alltså en förstklassig socialdemokratisk finansminister som idag sitter vid rodret enligt Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv. Jag kan inte annat än att hålla med. Entonsmannen Östros klagade bittert igår men slog logiska kullerbyttor så det stod härliga till.

Hur har det då kunnat bli så här? Jo enligt mig så är det övergripande målet inte att hjälpa enskilda människor att få ett bättre liv utan att få och behålla makten. Därför gör dom då denna helomvändning av sin politik för att helt enkelt ta bort ett vapen från oppositionen inför 2010 års val. Vad innebär det då för oss allmogen? Jo inte mindre än en katastrof. Vi cementerar fast en politik som med rätta kritiserades av de som nu sitter vid makten, alliansen, för att den passiviserar och har gjort 0,5 miljoner människor i detta land till förtidspensionärer. Detta har ingen politiker pratat om sista tiden trots att det vara alliansens mantra under förra valrörelsen.

Så när det krisar kan vi helt enkelt glömma att få stöd från politiken. anledningen till detta är att det system vi har valt och haft sedan slutet på 1800 talet, den representativa demokratin har spelat ut sin roll och vi behöver en principiell diskussion om hur ett nytt system ska se ut.
Flera av dess hörnpelare har nämligen försvunnit:

  • De som vi utser idag att representera oss har inte längre en betydligt högre utbildning och allmänbildning än flertalet av oss. Så varför ska de representera oss?
  • Information som tidigare gick i den hirariskiska trappan upp till toppen , finns allmänt tillgänglig för oss alla.
  • Samhället är inte längre hiriarkiskt organiserat, ingen talar längre om Taylor.
Demokrati betyder folkstyre inte att ett litet fåtal genom ränksmide sitter vid köttgrytorna.

Media: AB, AB1, DN, DN1, DN2, EX, EX1, SVD, SVD1,

Bloggar: Bloggelito,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar