torsdag 22 december 2011

Carema och vår inställning i äldre

Carema skandalen rullar på vilket är bra då detta är ett kvalificerat skitföretag so, jag hade oturen att vara i kontakt med tidigt 2000 tal och redan då insåg direkt att deras enda intresse vara att mjölka ut våra skattepengar ut ur landet. Ingenting i sak har ändrats sedan dessa annat än att regeringen skiftat färg. Det finns ett inbyggt fel i och med att upphandlingarna göras av kommunerna som förutom är oprofessionella och inte kan hantera sådana här företag och "kunden" har inget val, dvs vi kan inte rösta med fötterna som vi gör med allting annat. Om vi kunde så skulle Carema inte ha en kund och därmed antingen ändra sig eller gå i konkurs. 40 talisterna kommer inte att tolerera detta så någonting kommer säkert att hända.

Annars har ju dumpningsfilosofin av äldre lång historia i Sverige och berodde mycket på att vi då var mycket fattiga och vi fick kämpa för att överleva och gamla som inte tillförde något bodde då på undantag eller fattighus om inte ättestupan gjorde jobbet. Av någon underlig anledning så lever denna tradition vidare "man ska inte ligga sina barn till last" och från bägge håll så undviker man att bli beroende av varandra vilket i de flesta andra kulturer är precis tvärtom och jag hoppas att debatten utvidgas till att handla om just detta och att vi skapar ett flexiblare system med en äldrepeng så att vi själva kan göra valet och att vi i mindre grad dumpar iväg gamlingar för att själva spela golf och shoppa mera saker vi inte behöver.

Så god jul på er alla och krama de äldre riktigt mycket för dom tog hand om dig när du bar liten och byggde detta land som vi nu bor i.

4 kommentarer:

 1. Dumpningsfilosofin är nog inte så dum i alla fall. Om jag har jobbat 8 timmar på dagen, hur sjutton skulle jag ha jobbat samtidigt med mina gamla föräldrar som behöver 100% tillsyn OCH jobbat med mina barns läxor och fritidsaktiviteter. Nä, det är bättre att vi har fungerande äldrevård. Det blir svårt att få Sveriges kvinnor att bli oavlönade åldringsvårdare i hemmet.

  SvaraRadera
 2. Felet vi gör är att applicera en lösning för oss alla när vi alla är individer och därmed har olika behov vid olika tidpunkter i livet och även olika viljor och syn på detta.

  Att tro att de som jobba i äldreomsorgen efter 30 år fortfarande ska ha empati kvar för alla som dör runt omkring dom är en utopi och därmed kommer alla dessa skandaler att fortsätta med vanvård och till och med ren förakt.

  SvaraRadera
 3. Jag börjar bli trött på Carema-tugget. De jag vill se i tv-rutan är de som gjort upphandlingarna. Rullade i fjädrar och tjära.

  SvaraRadera
 4. Som vanligt med den offentliga sektorn så utkrävs ytterst sällan ansvar. Vi kan se i Kalmar län där Oskarshamns kommun slarvat bort 800 miljoner eller Fanerdun kineserna som blåste Kalmar och där ingen har avgått. Även SKL har ett stort ansvar. Hur svårt är det att ta fram en mall på 100 sidor som hjälp till avtalstext?

  SvaraRadera