torsdag 8 december 2011

Juholts egen finanskris

Vilket kanske låter konstigt men det är det inte. Socialdemokraterna har alltid styrt i kommunen de sista 70 åren och Juholts egen far var kommunalråd ett tag och idag är det Peter Wretlunds en av Juholts bästa vänner sedan SSU tiden som innehar posten.

Upprinnelsen till denna finanskris är att kommunen ägde vattenkraftverk som de sålde till Sydkraft i utbyte mot aktier och när EON köpte Sydkraft så fick dom cirka 1,8 miljarder kronor i kontanter. Dessa pengar har dom idag nästan gjort slut på genom att täppa till hål i kommunala fastighetsbolaget byggebo cirka 350 miljoner och underskott i löpande budgeten på 5% som blev 12% 2008 och sämst i Sverige och som grädde på moset spekulerat i skräpaktier i bolag som normalt inte är börsfähiga men där en kreativ finansiell konstruktion plockat ihop ett antal sådana här bolag. Var har vi hört detta förut? Jo, det var ju så finanskrisen startade med att ruttna bolån till fina finansiella instrument. Att en liten kommun med invånarnas pengar spekulerar i dessa är ju i det närmaste kriminellt och som vanligt på kommunalnivå i Sverige så går det inte att hitta någon ansvarig.

Fakta/Högriskobligationer

Företagsobligationer med hög risk kallas även skräpobligationer, efter engelskans "junk bonds".

Hela upplägget går ut på att man samlar företag med så lågt kreditbetyg att de inte kan låna pengar av banker eller andra låneinstitut.

Därefter säljer man ut företagsobligationer till investerare som vid eventuell avkastning får en hög ränta för besväret.

Experter är oense om nyttan. Vissa hävdar att företagsobligationer är en säkrare placering av pengar än att köpa högriskaktier. Andra menar att risken kan liknas vid att spela på ett kasino – i teorin chans till storvinst, men sällan i praktiken.

5 kommentarer:

 1. Som gammal Oskarshamnare blir man ju riktigt ledsen. Men vi/de far skylla sig sjalva som rostar pa Wretlund vid varje kommunval. Nagon maste ju tycka att han ar kompetent (och valdigt client facing). Tror dock att folk i allmanhet bara ar javligt lata.

  Skickade en blankare till OT som namnde det ganska snabbt pa natet. Hoppas att nagon reagerar.

  SvaraRadera
 2. Haha, detta har ju varit känt sedan flera år kompis i förskingringen. Glöm inte bort att detta är Oskarshamn! Förändrar tydligen ingenting vilket är otroligt märkligt men också ett stort underbetyg till oppositionen.

  SvaraRadera
 3. Jo jag minns att det var pa tapeten vid 2008 och om jag minns ratt sa skyllde de val pa ekonomichefen som da ska kopt skrapet utan nagon annans vetskap.....ja tjena. Tals absolut att vadra det for folket igen men som du sager sa forandrar det nog inte nagons attityd. Finns det nagra dugliga politiker i Oskarshamn som man kan forsoka lyfta fram, nagon harlig populist som nu kan kliva fram och forvalta den har parodin pa ett bra satt!?

  SvaraRadera
 4. gamla chefen som nu är kommunchef i Högsby.

  SvaraRadera
 5. God Jul önskar Eon!

  2000aldrig's adventskalender, lucka 13

  http://bit.ly/sAxPQB

  SvaraRadera