onsdag 28 december 2011

Sveriges journalistkår - ett demokratiproblem

Vi vet ju sedan gammalt hur enögda de är och nu med de båda "journalisterna" Schibbye och Persson som blivit fängslade och nu dömda i Etiopien så har enögdheten nått nya triumfer. I samtliga media så handlar det enbart om att få loss dom och ingen tar upp det faktum att dom var där illegalt och dessutom kommit dit med hjälp av en gerilla plus att dom lät sig fotograferas ihop med dom och stolt bärandes vapen. Dumt och naivt på en och samma gång men samtidigt var är respekten för Etiopien och dessa folk? Det känns mycket postkolonialt över hela historien, vilket också Sven Britton skriver om här. I sociala medier däremot går diskussionen högt där faktiskt åsikten att dom nog inte borde varit där och kopplingen till Carl Bildt känns allt annat än självklar. Så varför klarar inte den svenska journalistkåren att framhålla flera åsikter och varför tar dom sig friheten att styra oss vad gäller nyheter och åsikter. Är det verkligen förenligt med en demokrati där en privilegierad grupp självpåtaget tar på sig uppgiften att lära oss andra den rätta åsikten? Göran Rosenberg har själv sagt öppet att just med internationella nyheter så kan man vinkla än mer än inrikesnyheter.

9 kommentarer:

 1. Vi får väl se om de här kommunisterna som kallar sig journalister har stake att överklaga eller om de förnedrar sig och ber om nåd för sin övertygelse. Eller fräckt ber USA och Carl Bildt att rädda dem ur knipan.

  SvaraRadera
 2. Kan man få en lista på vilka lagar som man kan bryta mot och vilka man måste följa? Den listan kanske finns i Maos lilla röda? Man kanske kan omformulera sig och fråga: Vilka lagar kan Journalister bryta mot? Man kanske skulle bli reporter och hänga med några demonstranter som tar sig över stänglset vid Ringhals kärnkraftverk. Min ursäkt när vi åker fast: Jag rapporterar bara.

  SvaraRadera
 3. Vi får inte glömma att advokater finns med i spelet och deras arvode måste ju i alla olika möjligheter maximeras. Det vore onekligen ödets ironi om dels Carl Bildt och sedan USa hjälper dom loss till slut från det kommunistiska Etiopien.

  SvaraRadera
 4. Visst finns en gråzon som tex meddelarskyddet som vi har i Sverige men inte finns i alla andra länder och där folk kan åka i fängelse för att dom avslöjar hemskheter. I detta fall är det solklart att dom gått över gränsen och varför posera eller ens liera sig med gerillan? Antingen är dom dumma i huvudet eller otroligt naiva eller en kombination av bägge, vilket inte bådar gott. Att dom bägge förordar väpnad kamp för att störta demokratin i Sverige gör väl inte att sympatierna från oss i allmogen blomstrar precis.

  SvaraRadera
 5. Journalisterna är lite bättre än oss andra, då ska det inte grävas och undersökas.
  Det fanns ju ett mediagranskande program hos SVT för några år sedan som snabbt tystades, undra varför?

  SvaraRadera
 6. Det finns en risk att bli betraktad som rättshaverist om man skriver att det finns rättsröta i Sverige, men det är exakt vad det gör.

  Domare vill ha ut partiernas nämndemän exempelvis. Men de sitter ju i domstolarna ännu. Eller brottsstadganden utan objektiva brottsrekvisit, vad är sådan skit egentligen???

  När man säger att "kejsaren är naken" missar man lite av poängen. Det vore bättre att säga att kejsardömet är naket, eftersom det handlar om ett politiskt system.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 7. "Anonym 13:01: Det finns ett radioprogram medierna i P1 som är vettigt. I övrigt så verkar de diskutera allt internt på publicistkluben i sann demokratisk anda........

  Anonym 13:22: Denna bloggpost handlar inte om politiska nämndemän men visst håller jag med dig om att vi har ett ruttet system som inbjuder till politiska domar och i vårt fall incestanklagade män som döms utan fysiska bevis med bara vittnesuppgifter.

  SvaraRadera
 8. Tänkte själv göra en postning om detta. Men du gör det så bra att jag avstår. Och håller med! Journalister i gemen verkar hävda att de står över lagen. Vi har en annan tvist nu där Expressen (ansv utgivare och en journalist) troligen åtalas för vapenbrott. Journalisten köpte ett vapen illegalt i syfte att visa hur lätt det är att skaffa ett vapen i Malmö. Alltså bryta mot lagen för att visa att andra kan göra det! Sorgligt. Är nästa steg att ha ihjäl någon i syfte att visa hur lätt det är att mörda i Sverige?
  På tal om nämndemän - varför inte låta journalister ta deras plats :D

  SvaraRadera
 9. @Gubben: Journalister dömer ju redan folk så vad är skillnaden ;)

  Men visst finns en gråzon. Tex i watergate ( hittar det inte på nätet ) så skulle säkert deepthroat och journalisterna sättas i finkan om Nixon kunde och då är det ändå en demokrati vi talar om.

  SvaraRadera