måndag 5 december 2011

Sveriges och Juholts svar på Grekland: Oskarshamn!

Han framträdde igår i Agenda och där klarade han sig riktigt bra tycker jag och när han pratar politik så fungerar han. Att det sedan är som en papegoja är väl med tanke på det som varit ganska ok det med. De ska återkomma med besked var beskedet. Undra hur dom gör om dom kommer i regeringsställning?

Vad som kanske är mindre känt är att Juholts skyltfönster, den av socialdemokraterna styrda staden Oskarshamn under lång tid har kört med underskott i budgeten, ungefär 5% vad det tänkt. Det blev 12% och allt står i denna rapport. Detta är ingen slump utan de har kalkylerat med det redan från början och istället anställt folk i framförallt tekniska kontoret. Så många att man kan ringa in och beställa jobb som då utförs lite sådär halvsvart eller i alla fall krävs att man är kompis med politikerna i nämnden. Såg själv med mina egna ögon i höstas hur anställda i kommunen fällde träd på en tomt. Praktiskt eller hur?

Anledningen till detta planerade underskott är att kommunen hade ett stort kapital på 1.8 miljarder som härrör sig från en försäljning av aktier i bolaget sydkraft numera EON. Så istället för att amortera ner den gigantiska skulden i det kommunala fastighetsbolaget Byggebo så spekulerade man med dessa pengar och med katastrofalt resultat. Flera hundra miljoner kronor är borta i derivat, swappar och gud vet allt. Ingen ansvarig förstås utom gamla ekonomichefen lite så där i kanten och Juholts bästa vän, kommunalrådet Peter Wretlund lovar ny policy och vips är problemet borta.

Juholts käpphäst kulturen står också stark i Oskarshamn, citat rapporten "2008 lade Oskarshamn netto 2 697 kronor per invånare på kultur och fritid, vilket är en
tredjedel mer än de 2 042 kronor som utgör snittet för kommunerna i Kalmar län." Lysande prioritering med tanke på 12% underskott!

Need I say more?

Media: SVD, EX, AB, DN, SSVD, EX,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar