onsdag 7 december 2011

Juholts skyltfönster: Oskarshamn och marknaden

Så då fortsätter Juholt att mala sin inövade ramsa om den hemska marknaden som måste regleras. I artikeln i DN tar han upp apoteken, tele, järnvägen och elen. Vi kan väl ta och titta hur det fungerar i Oskarshamn, Juholts eget skyltfönster.

Hur fungerar det där? Jo de hade ett helägt elverk som blev ett energiverk som satsade på fjärrvärme. Detta blev lyckosamt tack vare en duktig chef, Civilingenjören Gustav Bech som var av den gamla skolan, dvs allt med ordning och reda. Fjärrvärme är mycket bra om det görs rätt då alla vinner på det, kunden som får säker och billig värme och med en värmekälla mycket mindre utsläpp. Fjärrvärme är ett typexempel kanske det bästa på ett naturligt monopol då det inte finns någon anledning att avreglera en marknad om det inte kan vara många leverantörer, då blir det ju bara ett nytt monopol fast med en privat ägare. En mycket dum ide. Så efter hans pensionering 1985 så ändrades bolaget inriktning och en expansion i alla möjliga riktningar gjordes och EON blev delägare till 50%. När den senaste VD,n Ronnie Gunnarsson gick i pension så tog EON ytterligare steg för att tillförsäkra sig majoriteten i detta lokala en gång i tiden välskötta bolag. Så idag kan EON brandskatta invånarna i Oskarshamn med en skyhög fjärrvärmetaxa och föra ut denna övervinst till Tyskland. EON Sverige hade vid sista bokslutet en vinstmarginal på 22%, dvs skyhögt över alla andra branscher, undantaget knark och prostitution. Innan Ronnie Gunnarsson gick i pension så gav han sina ägare en present i form av ett nytt kraftvärmeverk som ska byggas i hamnen trots att Södra i Mönsterås har ett överskott på värme så ska det rulla lastbilar med flis genom hela Oskarshamn! EON äger ju inte Södra så varför samarbeta med dom när man redan har ett monopol.

Så hur logiskt är det för herr Juholt att i sin egen hemkommun ha detta skräckexempel på privatisering gjord av sina partikamrater, samtidigt gå ut som ordf för socialdemokraterna och lova regleringar på marknader som faktiskt skulle kunna fungera ganska bra efter lite intrimning. Då tänker jag framförallt på apoteksmarknaden där man i andra länder kan få en snabb diagnos och receptbelagd medicin utskriven direkt i apoteket och vinner därmed mycket tid. Varför kan jag inte få samma service i Sverige?

Ps. Juholt var INTE aktiv boxare i sin ungdom, tyvärr. Då hade han lärt sig disciplin och att ta stryk som en man. Ds.

2 kommentarer:

  1. Och Ohly spelade aldrig fotboll med Nacka Skoglund heller. Det är inte lätt att vara politiker när sanningen blivit så snabbfotad på webben.
    TJT

    SvaraRadera
  2. Trist utveckling..... för dom alltså! Inga små bluffar går att slinka igenom med.

    SvaraRadera