fredag 30 december 2011

Konkurrensutsätt politiken!

Regeringen har tillsatt en framtidskommission som de presenterar här. Givetvis är de 4 partiledarna i förarsätet just för att de med sin intellektuella  host host kraft har visat sig vara i klass med tidigare filosofer och tänkare som Havel och Göethe. Dessa kommissioner har funnits förut och vi har klassiker som Estonia och IT kommissionen som bägge var hejdundrande fiaskon. Att tro att några få makthungriga personer i maktens periferi ska kunna tänka ut något skarpt på kommando är ju otroligt dumt då det aldrig i historien har inträffat (hittills).

Men men Fredrik har kanske anlitat några riktiga skarpingar denna gång:

Klas Eklund som jag skrivit om många gånger och som hoppade på klimattåget precis lagom att teorierna blev ifrågasatta och därmed blev hans fina bok ett totalfiasko och som nyligen mitt i finansstormens centrum skriver en bok om Kina, dvs karln är helt ur synk med tiden vilket han varit mer eller mindre hela tiden då han var en av arkitekterna bakom Sveriges värsta finansiella kris i efterkrigstid 90 talskrisen då han var en av Kjell-Olof Feldt pojkar på finansdepartementet. Lyssna någon gång på hans uttalande i TV och försök få höra ett vettigt resonemang och klara besked. Det går inte.

Johan Rockström expert på kompostering och har genom skickligt politiskt hantverk blivit chef över SEI vilket är Sveriges svar på IPCC dvs en politiskt styrd forskningscenter med en tunn garnityr av forskning. När klimathysterin var som värst så ville denne man skapa en världsregering för att styra oss. Behöver man tillägga något om denna supermegaloman?

Stina Westerberg, flöjtist vilket i alla fall har den fördelen att dom kan lyssna på lite musik när dom sammanträder.

Nu så har kompisen till Johan Rockström, Bo Ekman grundaren av Tällberg ryggkliarklubb skrivit en kritisk artikel om kommissionen som delvis är rätt men han förordar såklart sin egen variant att träffas och då helst i Tällberg fast det skriver han inte.På deras hemsida har dom sådär lite politiskt korrekt lägt in lite information om vår nutida hjälte Vaclav Havel som var allt annat än medlem i någon ryggkliarklubb. Så käre Bo, Vaclav var en dissident, en sådan som tänker fritt och självständigt och som står för sina åsikter hur obekväma de än är och om du vill ha med någon ryggkliarkompis från forna östblocket så ta någon som var strax under kommunistledarna de är dina likar.

Någon alliansfritt har tagit adressen framtidskommision.com och gjort som sin egen satir. Lysande som vanligt och faktum är att det går inte att stampa fram genialiska ideer de kommer bara vilket vi kreativa vet att de kan komma i de mest märkliga situationer.

Istället borde man ifrågasätta om vårt nuvarande system, den representativa demokratin verkligen är den optimala och om  vi inte i den upplysta tid vi lever i med informationsteknologin kan börja konkurrensutsätta politiken istället och istället för att den som myglar sig bäst fram till makten tar den bästa ideen för ett specifikt problem, precis som vi gör inom forskningen. Tänk om vi hade kommissioner för varje teknisk utmaning vi har, hur skulle världen sett ut idag? Vi är så trötta på att äta rått kött varje dag så det är dags att tillsätta en kommission som tänker ut ett bra ide om hur vi kan slippa detta ( lösningen var ju elden och ideen om att bryta ner proteinerna till mer lättsmält form ).
Både Reinfeldt och Juholt är bra exempel på detta med mygel och maktspel komma uppåt i organisationer och bägge har ju bevisat att dom inte är några Göethe precis och knappast Vaclav Havel heller. Vi kan ju se i USA hur Obama blev en lame duck trots enorma förväntningar på honom när han valdes. Det vill säga det finns inga magiska personer som är så otroligt mycket smartare än oss andra vilket vi vet idag. Vi behöver inte experimentera mer utan kan gå över till konkret handlande.


4 kommentarer:

 1. Undrar om det finns hopp för en bättre demokrati. Dessa utredningar som beställs för att förhala och ge ryggen fri eller för att dölja feghet och inkompetens. För det mesta utan mandat att utreda frågor som folket vill ha svar på.

  SvaraRadera
 2. Tittar vi bakåt i historien så har ingen gett ifrån sig makt frivilligt så det kommer inte ske automatiskt nu heller. Det vi ser är en elit som distanserar sig mer och mer från oss andra och vi måste helt enkelt ta tillbaka makten till oss och visa på vad demokrati är dvs folket bestämmer.

  Vilken av världsledarna Obama, Merkel, Scharkozy, osv har vi egentligen förtroende för?

  SvaraRadera
 3. Detsamma och till alla andra som tittar in här och läser ibland. 2012 är ju det år då Maya indianernas kalender tar slut så liiite spännande är det allt.

  SvaraRadera