onsdag 11 mars 2009

Bush från President till Dissident

I en artikel i Aftonbladet idag, Så resonerar Wolfgang Hansson lite om George W. Bush och vad som kommer att stå i historieböckerna respektive hur fort han kommer att hamna där.

För min del så tror och hoppas jag att innan vi stoppar in Ayatollah Bush i en historiebok, så bör vi noga analysera vilken vandrande katastrof han varit. Troligen kommer flera av hans närmaste män att bli utredda och åtalade för brott.

Han har på inga vis lyckats stoppa det grova våld som förekommer i USA. I stället exporterar man detta över hela världen, med katastrofala resultat.

Legitimiteten i vårt demokratiska system bygger på att de som vi överlåter vår beslutanderätt till, kan fatta klokare och med välgrundande beslut än vi, dvs det är mer rationellt att överlåta detta än att ha direktdemokrati. I Bush fall kan man verkligen ifrågasätta om eliten suttit vid makten och om dom fattat beslut som gynnat deras väljare istället för dom själva. Alla vet ju att politiker ljuger men frågan är om inte detta är för stort för att passera utan åtal.

När det gäller ekonomin i USA så fortsatte Bush med en låneekonomi som nu har resulterat i en global recession. Att ingen i ledande ställning fattat att en hel nation inte kan spekulera i värdetillväxt i aktier och fastigheter och glömma att arbete bygger en nation är obegripligt.

Doktrinen "war on terrorism" och den neokonservativa iden om förebyggande anfall mot länder har ökat polariseringen i världen mot framförallt de muslimska länderna och antalet terroristattentat har istället för att minska, ökat under hans presidentperiod.

När han nu lämnar över till Obama så vänder han skutan fortare än någon annan President någonsin gjort tidigare. Vänsterhänt som han är måste han ju bara vara smart! Han har dock ett stort jobb framför sig att reda ut all oreda som Bush ställt till med.

Det finns ju en tradition att alla amerikanska presidenter bygger ett eget bibliotek och med Bush så är väl fördelen att storleken på detta bibliotek inte behöver bli så stort.

1 kommentar:

  1. dacke har du sett filmen brazil? med robert deniro i en biroll och regi av monthy phyton regissören vad-han-nu-heter.

    skulle tro att du skulle upskatta den eftersom den på ett framsynt sätt redan då beskrev vårt nuvarbde samhällsklimat.

    visst gåt det att se vartåt det barkar i förväg. det är bara ansvarslösa makthavare som hävdar annat...

    SvaraRadera