söndag 29 mars 2009

Det anonyma kapitalet vill ha sovande styrelser

De senaste veckornas snackis i pensionsvärlden är ju Wanjas stora moral, hon har ju faktiskt så mycket moral att man kan kalla det dubbelmoral. Predikat återhållsamhet och girighet inför sina egna och sedan suttit i styrelser och godkänt dessa orimliga avtal.

Så vad är felet? Vi har gett upp kontrollen av vårt eget överflöd, varje månad betalar vi in via arbetsgivaravgiften, arbetsgivaren betalar många gånger med en slant extra plus att vi själva ibland betalar in till vår efterlängtade pension. Då när allt ska förverkligas. I inget fall har vi kontroll över pengarna utan de förvaltas av andra.

Östros tyckte inte veckan var en bra vecka, veckans understatement med andra ord. Han intervjuades i SR igår lördag, och han lyckades med konststycket att få in alliansen i varannan mening men inget om eget ansvar under hela intervjun. För detta konststycke tilldelar jag dig utmärkelsen veckans politiska plattnacke. Annicka Lauren VD på eko banken visste inte i oktober 2008 hur sannspådd hon skulle bli.

När man sedan sitter i en styrelse så ingår i jobbet att tillsätta och avsätta VD plus att granska att denne gör jobbet enligt den plan som styrelsen tar fram ihop med verkställande ledning. Är man lat så låter man VD driva hela utvecklingen i bolaget och då kan det gå som i DN's huvudledare idag. Exemplen är hårresande och man hoppas att detta ska led till en principiell debatt om lealösa styrelser, där man sitter på grund av att man tillhör den nya adeln. Vad har tex. Göran Persson för skoglig kompetens som gör hans plats som styrelseordförande i Sveaskog naturlig? Eller fick han jobbet så att Maud kan se fram emot ett fint uppdrag på ålderns höst?

Sedan påminner Carina Lundberg Markow oss om att man inte ska mucka med Göran Tunhammar, ni vet han som är styrelsens ordförande i AMF pension och som på sin ordinarie arbetsplats låser in revisorerna så att dom tvingas äta upp sina rapporter utan att kunna krydda dom. Elakt Göran! Görans självförtroende är garanterat högt men självkänslan? Kan man gissa att det är ett litet barn som vill komma ut ur denna kropp och skrika högt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar