tisdag 10 mars 2009

Oraklet från SEB!

Det är inte dåligt av Klas Eklund, en ekonom på banken SEB, att plötsligt bli expert på något så komplext som den globala uppvärmingen och att skriva en bok om ämnet. Men så är ju också chefen för IPCC, Rajendra K. Pachauri, expert på lokomotiv så de kanske har något gemensamt, dvs ingen är egentligen utbildad inom området.

Vi minns ju hur Klas med frenesi arbetade jämsides med Kjell-Olof Feldt under de ystra åren på 1980 talet med att avreglera finansmarknaden. Vi vet ju hur det gick! Det hindrade inte vår raske ekonom att snabbt lämna skeppet innan det sjönk och istället bli ekonom hos SEB.

Då kan man tycka att med en sådan stjärna så skulle inte SEB göra fler misstag i den komplexa finansiella världen. Tyvärr verkar det som om vår man hellre är i en TV studio än ger råd internt på SEB, frågan är varför de betalar hans lön?

Man kan ju faktiskt se ett mönster att när det börjar blåsa så lämnar Klas skeppet när en ekonom av hans kaliber behövs som bäst så skriver han en bok om ett ämne han inte behärskar.

Tipset borde vara att läsa boken och INTE följa råden. Om du läser den så ladda ner den i PDF format för papper är faktiskt en stor miljöbov, fast det kanske inte Klas tänkte på!

3 kommentarer:

 1. Eklund har väl inte uttryckt någon kritisk tanke om klimatet någonsin? Boken skall kanske handla om hur dyrt (eller billigt) det blir att vidta åtgärder.
  /DNg

  SvaraRadera
 2. Nja det finns ett utdrag från boken på Norstedts hemsida och där går han pedagogiskt igenom hur Co2 cykeln ser ut så nog vill han framstå som en god pedagog som ska förklara för oss i allmogen hur allt fungerar. En modern charlatan med andra ord.

  SvaraRadera
 3. glöm itne att ekonomens förebild under de formativa åren var en anhängare av josef stalin, vilken i sovjetsamhället hyllades som den störste av vetenskapsmän. allt en sann marxist behöver för att bedriva vetenskap är nämligen just marx teorier. visst är det horribelt, men marxister tror på dessa sagor

  SvaraRadera