söndag 15 mars 2009

Wanja som talesperson för girigheten


Vi är många som har pensionskapital i AMF Pension och nu har det kommit fram att denna gigant inom branschen minsann också ger ut bonus 2009 trots att börsåret 2008 var allt annat än bra. Detta hade fortsatt om inte media hade uppmärksammat utbetalningarna. Detta bolag ägs av Svenskt Näringsliv och LO gemensamt och deras representanter i Styrelsen är Göran Tunhammar och Wanja Lundby Wedin. Så mycket tyngre än så kan det ju knappast bli av makteliten i Sverige.

Så vad är felet?

Man kan raljera i oändlighet om dessa direktörers girighet hit och dit men vad är felet? Det finns 2 fenomen som samverkar här som gör detta till ett fenomen som inte är så lätt att få bort.

 • De personer som kommer så här långt i sina karriärer har alla klättrat i organisationer och är därmed politikerdjur. Politik är inte som vi tror politik utan när vi samspelar i en grupp och en eller flera personer försöker få fördelar för att komma högre upp i hirarkin. Detta delar vi med schimpanser och jag kan verkligen rekommendera boken "Chimpanzee politics" av Frans De Waal ISBN 0801863368. Det vill säga dessa personer är experter på att ta sig fram i organisationer och har därmed en personlighetsprofil som man enkelt kan säga är "vassa armbågar". De tar inga fångar. Kan dom så ger dom sig själva fördelar och vi har ju sett detta i företagsskandaler som Skandia, Enron nu senast Madoff's gigantiska pyramidspel med sparares pengar. Självklart finns gråskalor och man kan inte jämföra Wanja med Madoff men personlighetsprofilen är samma. Vi minns ju alla Göran Perssons prat som ideell verksamhet när han trappade ner och verkligheten blev precis motsatsen med skyhöga arvoden uttagna i eget bolag samtidigt som vi skattebetalare betalar hans statsrådspension. Dessa personer förvaltar dina pengar!
 • utvecklingen i Världen och i synnerhet i Sverige är att vi inte äger aktier direkt utan indirekt via fonder och förvaltningsbolag. Denna utveckling har accelererat genom en förmånlig lagstifting för dessa bolag till nackdel för oss småsparare. Det har gjort att det är anställda tjänstemän som förvaltar våra surt förvärvade spar och pensionskapital istället för oss själva. Det som vi borde göra nu är att ta bort denna möjlighet från dom då tekniken genom internet har egentligen gjort dessa företag överflödiga. Det är inte dom som får kapitalet att växa utan hårt arbete i de företag som de investerar våra pengar i och detta kan vi gör själva.
Så vi kan förfäras i evigheters evighet om dessa giriga direktörer och fackpampar men fenomenet kommer att finnas kvar så länge vi i allmogen inte tar saken i egna händer och tar makten ifrån dom.

Uppdatering: Jovisst nästa företag in i syltburken, Skandia. Detta kommer aldrig att ta slut!
Uppdatering 2: Man blir sannspådd tidigare än vad man trodde. AMF pensions vice VD flyttar sina egna pengar innan återtaget av våra pengar!
Uppdatering 3: Wanja har uttalat sig också!

6 kommentarer:

 1. Börjar inte syltburkarna ta slut snart ;)

  SvaraRadera
 2. Jomen, begrep Wanja Lundby-Wendin vad hon beslutade? Begriper hon Folksams olika affärer?

  SvaraRadera
 3. Wanja är ett politiskt djur och som sådan extremt skicklig på att ta sig fram i den politiska-fackliga djungeln. Mitt tips är att hon mycket väl har varit medveten om vilka beslut hon tagit. Om inte är ju det lika illa.
  Your pick!

  SvaraRadera
 4. Det tar aldrig slut. Och ni skall veta att vad vi ser är det bara toppen på isberget. Jakten på nya skattekällor mm går vidare för att få inkomster och avlatsbrev till politiker och andra makthavare. Folket arbetar och kämpar och avståndet till topparnas inkomster ökar. Tänk på det nästa gång ni tittar på partiledardebatten i TV.

  SvaraRadera
 5. Visst är det så men tyvärr så tar ju politikerna den korta vägen dvs ingen analys utan kan dom hacka på andra så gör dom typ Östros populistiska utspel och även alliansens. Man kan ju se en marknad som ett akvarium och det gäller för staten och oss att sätta ramarna, gränserna och det ska göra ont att simma rätt in i glaset för hajarna!

  SvaraRadera
 6. Nu i Aktuellt så intervjuade dom grabben med guldbyxorna, Ingvar Skeberg och kommentaren är för rolig:

  "Om han hade tänkt på saken moraliskt så skulle han aldrig gjort den."

  Precis som om man koppla av och på moralen!!!
  Jag kan upplysa herrn om att till och med schimpanser har moral och den kommer med generna och går inte att slå av och på.

  Jaja, vilket bevisar min tes ovan eller VSB som man skrev på tentorna.

  SvaraRadera