tisdag 24 mars 2009

Tagelskjortan på, pudelreceptet för Wanja


Alldeles nyss var Wanja i TV4 morgonsoffa och precis som PR konsulterna har gett henne och Annika Falkengren rådet, så var ett en mycket nedtonad Wanja som uppträdde. Hon vidhåller att hon har blivit lurad trots att det klart och tydligt står i årsredovisningen och dessutom är Svensk lagstiftning kristall klar, Styrelsen har det totala ansvaret för att tillsätta och avsätta VD och VVD och deras kompensationspaket. Hon börjar prata om att det styrelsens jobb att förvalta våra pensionspengar men det är dom anställda på AMF pension som gör det och har gjort det bra dom sista 15 åren, inte du Wanja. Du har istället blivit mångmiljonär på att inte göra någonting visar det sig. Som det politiska djur hon är, så tror hon antagligen att det bara är att flyta runt och säga rätt saker i TV och annan media så klarar man sig.

Mitt tips är att Wanja inte kan sitta kvar efter detta grova klavertramp. Hon kommer att hamna på det berömda köttberget eller gubbhyllan med skillnaden att hon aldrig behöver bekymra sig om sin privatekonomi vilket miljontals av oss andra behöver. Problemet inom LO och även (S) är att det inte bara är Wanja, utan Erland Olausson, Ilmar Reepalu i Malmö osv osv som alla gjort samma sak, dvs tagit ersättningen för styrelse arvodet och smörjt kråset men inte gjort sitt jobb.

En annan grupp som försvunnit ur radarn men vars verksamhet borde belysas mer är riskkapitalisternas. Dessa herrar får dina pensionspengar av människor som Wanja och som dom sedan köper företag för, ofta för dyrt och sedan belånar dom företaget och köper nya företag som om det alltid är högkonjunktur. Detta har medfört att många företag inklusive Volvo och Finnveden är alldeles för högbelånade och därmed står mycket illa rustade idag. Ett företag har redan satt näsan i vädret, Plastal ägdes av Nordic Capital. Att dom kallar sig själva riskkapitalister är märkligt då de inte riskerar sina egna pengar.

Ville, Valle och Viktor gjorde en oerhörd skada på 70 talet när dom baktalade fabrikörerna som onda människor. Dessa traditionella kapitalister som äger sitt eget företag och lever och dör med det, är vad vi behöver fler av. Vi behöver inte fler politiker in i företags styrelser eller riskkapitalister som med våra pengar bygger egna förmögenheter och lyfter ut dessa till skatteparadis.

Vi skulle också behöva en principiell diskussion om varför det finns så få pensionsbolag i Sverige att välja på och varför alla i princip tar lika mycket betalt, för mycket betalt och att det då är en oligopol marknad som borde brytas upp istället för populistiska utspel där politikerna bara vill komma åt varandra medan vi, allmogen är förlorarna.


Andra Bloggar om Wanja: Carina Lundberg Markow, Mina Moderata karameller,

Media om Wanja: SVD1, SVD2, DN, AB och Expressen.

5 kommentarer:

 1. Vi har ett frälse som skor sig på svettiga ryggar. Sen har vi ett lager frälse till som ska ha i form av EU. Stackars oss människor!
  Du kanske vill läsa min grej om pengar och bonusar och varifrån hela bluffen kommer. Från Wall Street.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/23/bo-lundgren-och-den-finansiella-avgrunden

  SvaraRadera
 2. Intressanta tankar Helena, bluffen på Wall street är omfattande och vi kommer tids nog att ha en bra debatt om hur vi kan bygga ett mer robust system för framtiden.

  SvaraRadera
 3. Hu! Jag får fortfarande nervösa besvär bara av att se en stillbild av Ville, Valle och Viktor. Redan när jag var sex tyckte jag att de var motbjudande, och det var ändå innan jag begrep vems ärenden de otäcka figurerna gick. Äckligast är ändå Viktor, den lealösa kommunistdockan med det inställsamma flinet. Dö! tänkte jag redan 1970.

  SvaraRadera
 4. Seså Spilulle, ingår inte 10 timmars samtalsterapi som en 30 års gratifikation från staten, för alla oss som genomlidit ville valle och viktor plus vilse i pannakan ;)

  SvaraRadera
 5. dacke du resonerar så klokt så klokt.

  har du kollat in brummer & partners hemsida?

  de har nu sänkt ingångskravet till tiotusen pix.(fonddepå)

  SvaraRadera