söndag 15 mars 2009

Islamofobins okrönta drottningLiza Marklunds sanningsbok, eller var det roman, Gömda har ju med rätta kritiserats för dess obefintliga sanningshalt. Det som inte kommit fram så mycket i debatten än är ju den rasistiska övertonen som finns i romanen med verkliga människor i. Sedär ett nytt grepp i litteratur genren som Per Svensson i Sydsvenskan som tidigt i debatten kom ut ur det blå skåpet med en lasagne definition på hur denna roman har knådats fram. Nu har Per laddat om och skickat iväg denna rykare som är en mycket bra artikel om islamofobi. Det blir värre och värre då Liza blåkopierat en annan bok, inte utan min dotter.

Citat "Lägger man den svenska utgåvan av ”Inte utan min dotter” bredvid originalupplagan av ”Gömda” blir det uppenbart att förlaget inte på något vis ville dölja det nära släktskapet. Tvärtom. Det skulle framhävas. En bestseller skulle bana väg för en annan, var idén. Omslagens layout och typografi är närmast identiska. Båda böckerna är på försättsbladen försedda med vdn-deklarationer som ska garantera skildringens autenticitet. ”Detta är en sann berättelse.” (Mahmoody). ”Detta är en sann historia.” (Marklund/­Eriksson)."

Sett i detta ljuset är det ju än konstigare beteende från stormuffin Guillou att bete som han gör, struts boende på Östermalm. Hur han rationaliserar sitt eget agerande i detta är obegripligt. Enda förklaringen måste vara att mammon har gripit sina klor i denna Maoist. Att Lizas trovärdighet är borta får nog ses som ett faktum men Jan Guillou's? Trist att ytterliggare en av 68 rörelsens riddare, ädel i sin sträven efter en bättre värld, på ålderns höst trots att han är ekonomiskt oberoende inte klarar av att göra rätt utan har profiterat på att sälja denna bok som gett islamofobin i Sverige att ansikte, en bok att identifiera sig med.

Nu vill jag i alla inte se Liza göra en pudel utan tvinga henne att möta Riz Khan i en debatt om islamofobi. Denne internationella gigant vars intervjuprogram i Al-Jazeera har lyft världen till nya höjder. Född av Pakistanska föräldrar uppväxt i Jemen och utbildad i England är han en intellektuell gigant som kommer att krossa Liza som den bluffmakerska hon är. Han är en journalist Liza, till skillnad från dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar