fredag 27 mars 2009

Mona tänker högt


Så då har Mona Sahlin och Thomas Östros tänkt så synapserna glött denna vecka. De radar upp en hel radda med samhällsproblem och flera av dom är helt relevanta och de uppstod under den sista 12 år långa regeringsinnehavet som (S) hade där Mona och Thomas hade höga befattningar. Bland annat ungdomsarbetslösheten permanentades under (S) regeringsperiod till skyhöga 25%. Detta var och är ett stort misslyckande från politikernas sida och även facket i form av LO bär ett stort ansvar då lösningen finns och är inte svår att genomföra om man verkligen vill de sämst lottades väl istället för att prioritera sin egen makt.

Nu för att vända skutan så vill man höja skatter cirka 1 promille av BNP. Detta är riktigt komiskt och man undrar hur dom tänkt eller rättare sagt inte tänkt eller på något vis förankrat detta förslag hos någon som har minimal kunskap om nationalekonomi. Nu säger dom att Thomas har en examen i ekonomi men jag tvivlar efter detta debattinlägg.

Här är några förslag från en stubbe i skogen:

 • Effektivisera den offentliga sektorn nu när så många 40-talister går pension. Kopiera den icke hirarkiska struktur som växt fram i näringslivet och kapa många mellanchefsled. Detta för att långsiktigt komma ner i samma beskattningsuttag som andra EU länder.
 • Skrota Las, gör det enkelt att anställa och avskeda unga. Sänk ingångslöner och sänk samtidigt skatten för de med lägst inkomst. Se på grannlandet Danmark som en bra förebild.
 • Skapa skatteincitament för privatpersoner att investera i nya innovationer. Nu lever vi fortfarande i för hög grad på existerande äldre industriföretag som i och för sig är framgångsrika på sina marknader men de tar inte fram produkter för de nya växande marknaderna inom tex. grön energi.
 • Om vi vill vara ett spjutspetsland inom olika teknikgrenar så måste vi acceptera att vi måste ha elitutbildningar och det från unga år.
 • Nu är det ett gyllene tillfälle att satsa på infrastruktur och då inte bara vägar och järnvägar utan grön energi där ett av de stora hindren är den byråkratiska process som måste forceras vid varje enskilt projekt. Förenkla kraftigt.
 • Bygg nya kärnkraftverk istället för att renovera de gamla. Vem trimmar en Volvo Duett och tror att den ska gå i 20 år till? Det är precis vad vi gör idag.
 • Den Svenska kärnavfalls modellen med att gräva ner energi som skulle räcka i minst 200 år och om det upparbetades dessutom skulle mindre farligt är inte dumt, det är idiotiskt och vi vinner inget på att så sker. På alla andra områden samarbetar vi i Europa så borde vi även göra inom kärnteknologin.
Så här har ni några konkreta förslag. Nu samarbetar ni med små ytterlighetspartier vars existens bygger på att lägga fram förslag inte baserade på fakta men om ni istället tar in folk från verkligheten som det finns gott om i era led, så ska ni se att även ni kan vända skutan.

2 kommentarer:

 1. Amen till alltihop.
  När du ändå är inne på kärnkraften kan jag lägga till en punkt: Skrota det politiska beslutet att skicka ut varmvattnet från kärnkraftverken ut i havet. Varmvatten kan som bekant användas för uppvärmning i stället för att slösaktigt hälla ut det, och det marina djur- och växtlivet utanför kärnkraftverken gynnas inte av en permanent medelhavstillvaro.

  SvaraRadera
 2. Stämmer med varmvattnet men det är trevligt att både bada och tjuvfiska där! Tänk på att en smålänning i skogen måste ju kunna överleva också ;)

  Felet är att vi inte tänker i energisystem. Antagligen kom aldrig dagens politiker så långt i fysiklektionerna eller så sov dom sig igenom lektionerna.

  SvaraRadera