söndag 22 mars 2009

Oligarkernas paradis


I Ryssland som vi oftast förknippar med oligarker fick dom efter uppbrottet av Sovjetunionen mycket makt tack vare nära kontakter med den styrande eliten i samhället. Ryssland var så att säga ruttet innan då planekonomi och åsidosättande av marknaden skapar en grogrund för en svart marknad. De företag som dom fick köpa såldes alldeles för billigt och därmed kunde dom bygga upp stora förmögenheter snabbt. På bara några år kunde dom bli mångmiljardärer. Så vad har detta med Sverige är att göra? Jo Finansvärldens egen Pitbull, Christer Elmhagen, gick igår ut och försvarade sin ersättning med att det var marknaden som satte den, då han annars hade kunnat gå till en annan arbetsgivare och fått lika hög lön. Nu ska vi ge lite folkbildning till Christer på ålderns höst. En marknad existerar bara om det finns många kunder och många producenter, annars heter det oligopol. Det är just det senare som kännetecknar finansmarknaden i Sverige då dessa chefer inte alls är gångbara på den internationella marknaden. I denna värld där alla är tjänstemän, dvs anställda att förvalta andras pengar så är det en mycket liten grupp människor som roterar runt på jobben. Precis som hundar så kliar du min rygg så kliar jag din!

Har du väl kommit in i klubben så kan du i princip inte bli av med jobbet då den politiska kopplingen är stark. I styrelsen på AMF Pension sitter Wanja Lundby-Wedin(S) och Urban Bäckström(m). Anitra Steen(S) är en annat politiskt djur som trots tjogtals med chefer inom hennes fögderi, systembolaget blivit fällda för mutbrott, fortfarande sitter kvar och kvitterar ut en lön motsvarande en VD i ett konkurrensutsatt bolag trots att det egentligen är ett GD jobb.

Uppdatering 0323: Nu visar det sig att vi som kollektiv förlorat 33 miljarder sedan PPM startade om vi tar nuvärdet på vårt innehav medan banker och andra finansinstitut kammat hem hela 8 miljarder i avgifter. Systemet är felkonstruerat!

Så skillnaden i Sverige jämfört med Ryssland är att där åker dom in i finkan men här ger vi dom pengar att bygga en herrgård som pensionsgåva.

Uppdatering 0323: Nu går Urban till hårt angrepp mot tidigare VD och VVD. Bra om det verkligen följs upp ordentligt och inte bara är läpparnas bekännelse. Nu väntar vi bara på Wanja!
Och där kom den! Lysande Wanja, du visste inte. Tur är du får så hög lön för att inte veta!

Media: SVD, DN

9 kommentarer:

 1. Hej Nils,

  Javisst är det tröttsamt med alla dessa tummar i samma humhum...

  SvaraRadera
 2. Ja!Bättre analys har sällan setts. Elina

  SvaraRadera
 3. Man kan ju likna marknaden vid ett akvarium och för oss som kollektiv så gäller att sätta upp spelreglera tydligt och klart = glasväggarna. Det ska också för hajarna som simmar i akvariet finns tydliga straff när dom simmar in i glaset = roffar åt sig. Om en haj blir för stor ska den gå att dela upp = antitrust lagstiftning ;)

  SvaraRadera
 4. Världen behöver ett nytt finaisellt system där pengar inte har blivit en vara i sig.

  SvaraRadera
 5. Intet nytt i Svärje. Förr i tiden härskade kungen och adeln. De var mer värda än alla andra och skulle således ha mer. Idag har vi samma uppdelning men nu är det en slags blandning av vd:ar och politiker som ska göda varandras plånböcker och egon. "Staten och kapitalet" är oerhört aktuell. Samhällets toppar, i företag och politik, har ingen aning om hur vanliga männsikor har det, vi som är rädda för att förlora jobben, vår inkomst etc. Samhällets elit har ingen aning om vår vardagskamp, de fortsätter att ge sig själva miljonbonusar i en aldrig sinande ström. Och det kanske värsta av allt är när de ska försvara mångmiljonbonusarna och lönerna, då framgår det verkligen att de inte har en aning om hur vanligt folk känner och tänker. Det är dags för demokrati, en riktig demokrati.

  SvaraRadera
 6. Svenska folket är grundlurat. Böj era huvuden betala skatten och håll käft!

  SvaraRadera
 7. Anonym sa"Det är dags för demokrati, en riktig demokrati" Hela syftet med denna blogg är inte att hacka på aktuella politiker och tjänstemän när dom hamnar med fingrarna i syltburken för det skulle vara ett evighetsjobb då detta mönster kommer att upprepas i oändlighet.

  Makteliten sitter på ett elfenbenstorn som blir tunnare och tunnare då legitimiteten för det representativa systemet blir mindre och mindre.

  SvaraRadera
 8. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt!
  Särskilt nu när ni kom på mig!
  Om ni vill få en ursäkt i person så inbjuder jag härmed er alla hem till mig

  Christer Elmehagen
  Brahegatan 51 5 TR
  11437 Stockholm

  Än en gång vill jag be om ursäkt, särskilt nu när ni kom på mig!
  /Mvh
  Christer Elmehagen

  SvaraRadera
 9. Ta det inte personligt Christer, du är bara streetsmart som utnyttjar systemet som inte fungerar bra. Njut nu av att dricka champagne till frukost i 40 år. Det är du värd. Vi andra som fick sänkt pension av AMF får ju skylle oss själva då informationen fanns där, dumma oss!

  SvaraRadera