måndag 16 mars 2009

Media och Professorer


sitter i samma båt, men det är någon annan som ror! Paul Ronge har som vanligt skriven en bra och lite vass text om media versus bloggandet. Mer korrekt borde vara sociala medier då bloggen bara är en teknik bland många. Även Wolodarski i DN har varit inne och nosat på området då fenomenet är övertydligt i USA tex att många dagstidningar gått omkull. Han försvarar traditionell journalism med att bara i tidningar med ekonomiska resurser kan man göra djuplodande analyser och faktahämtning respektive kontroll. Detta är ju sant att de sociala medierna är flackare men jag håller inte riktigt med. Jag läser hellre en blogg skriven av en expert inom området tex. kärnkraftsteknik eller marina miljöer än att få det filtrerat av en journalist som inte har den naturvetenskapliga utbildningen och min tro är att vi står inför ett paradigmskifte i så måtto att ett filter mellan oss och verkligheten, journalisterna är ett skrå under stark förvandling. Sedan är ju bloggvärlden i Sverige befriande ren från från floskler och PK svenska, bara det en anledning att skippa Pravda TV.

Professor Rothstein har tyvärr samma åsikt som Alexander Bard, dvs att dom är det utvalda folket. Det som hänt och som är revolutionerande är att tröskeln för att skriva ner sina åsikter och torgföra dom utanför fikarummet har försvunnit. Precis som i fikarummet så blandas högt och lågt och inget är konstigt med det. Till Rothsteins försvar ska sägas att han försvarade Susanne Dodillet's rätt att ha en avvikande uppfattning i sin avhandling som i och för sig avhandlades i en epost konversation men som lades ut på nätet i efterhand. Slutsats: Det som händer är att debatten demokratiseras och det känns dubbelt konstigt att en professor i statskunskap inte fattar eller inte vill fatta vad som sker. Detta är inte slutet utan början på en revolution inom vårt sätt att organisera demokratin. Spänn fast säkerhetsbältet Bosse för nu åker vi!

Så det som händer är det som alltid har hänt i historien när en makt hotas, personlig eller kollektiv, den försvaras med näbbar och klor. För 200 år sedan var det feodalherrarna som hotades idag är det bland annat journalisterna och de vetenskaper som verkar inom de icke naturvetenskapliga disciplinerna där allmogen kan och bör ha en åsikt.

Ps. Välkommen till Bloggvärlden Bo Ds.

4 kommentarer:

 1. Idag får förespråkarna för den moderna fysikens vantolkningar backa med sina monopol, för nu kan sanningen släppas fram via webben.

  Kolla som exempel min webb-sida som kommer att kompletteras.

  SvaraRadera
 2. Vi väntar med spänning Ingvar!

  SvaraRadera
 3. mycket god analys dacke!

  en annan mycket god analys som du säkert skulle ha glädje av är strindbergs bok röda rummet. strindberg lyckades ju stöta sig med etablisemanget till den grad att han ansåg sig tvungen att bosätta sig utomlands.

  SvaraRadera